logo  
logo
 
 
 
dg

 

IZLETI I ATRACKIJE

 

ZNAMENITOSTI I ATRAKCIJE
Sv. Filip i Jakov okružen je mnogim znamenitostima i atrakcijama koje vrijedi vidjeti. Ovo su samo neke od njih:
NP KORNATI
NP KRKA
NP PAKLENICA
NP PLITVIČKA JEZERA
PP VRANSKO JEZERO
PP TELAŠČICA
GRAD ZADAR
GRAD NIN
GRAD BIOGRAD

1 2 3
  NP PLITVIČKA JEZERA  
Najljepši i najpoznatiji hrvatski nacionalni park, dio UNESCO-ve Svjetske Baštine, smješten pokraj glavne ceste koja povezuje Zagreb s Dalmacijom; 16 malih jezera međusobno je povezano vodopadima stvorenim prirodno naslagama sedre, guste šume bukvi i jele, djelomično u vidu prašuma, brojne životinjske vrste (uključujući mrkog medvjeda), za posjetitelje je organiziran prijevoz specijalnim vozilima za razgledavanje i električnim trajektima. Fenomen Plitvičkih jezera čine sedrene barijere. Za njihovo nastajanje potrebno je optimalno poklapanje nekoliko elemenata temperatura, biljni svijet, čistoća okoliša...
NP Plitvice udaljene su 130 km, a možete ih posjetiti organizirano ili osobnim prijevozom.
 
www.np-plitvicka-jezera.hr
  PP VRANSKO JEZERO  
Prirodni fenomen Vransko jezero nalazi se 10 km od Sv. Filip i Jakova, s kopnene strane jadranske ceste i s pravom nosi Park prirode. To je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, s površinom 30,7 km2 i ustvari je potopljeno kraško polje dugo oko 14 km, široko oko 4 km, a duboko 3,9 metara. Kao prirodni fenomen nudi brojne zanimljivosti, ona je stanište i zaštićen ornitološki rezervat mnogobrojnih i rijetkih vrsta ptica močvarica. U njemu je mala kolonija čaplji danguba, a gotovo cijele godine tu borave mali vranci. Važno je odmorište i hranilište raznih močvarica pri selidbi i zimovanju.
Park prirode možete posjetiti vlastitim prijevozom ili biciklom...
 
www.vransko-jezero.hr
  PP TELAŠČICA  
Uvala Luka Telašćica na jugoistočnom je dijelu Dugog otoka, udaljena 7 NM od Sv. Filip i Jakova. Duga je oko 10 km, zaštićena od vjetrova s otvorenog mora visokim liticama brda Grpašćak i Muravjak, a sjeveroistočna obala zaštićena je od bure. Okružena je bujnom i raskošnom mediteranskom vegetacijom. Podmorski svijet broji preko 250 biljnih i 300 životinjskih vrsta. Najslikovitiji među kornatskim otocima je otok Katina, a najneobičniji zasigurno Taljurić. U području Parka prirode postoji nekoliko ugostiteljskih objekata u kojima se može uživati u tradicionalnim ribljim i mesnim specijalitetima. Objekti su smješteni na otoku Katina te uvalama mala Proversa, Mir i Magrovica.
 
www.telascica.hr
                 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                 
 
 
 
gg